Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Doseerbeker

Drinken, vocht of vloeibaar eten doseren? Doseerbekers hebben aanpassingen om de hoeveelheid van het te drinken vocht of vloeibaar eten per slok te doseren en/of de totale hoeveelheid te meten.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een doseerbeker?

    Met doseerbekers kunt u afmeten hoeveel vocht u heeft binnen gekregen of toegediend. De hoeveelheid vocht per slok is ook in te stellen, zodat u zich niet snel verslikt.

    Hoe werkt een doseerbeker?

    Doseerbekers hebben een maataanduiding voor het afmeten van hoeveelheden vocht vooraf of na afloop van het drinken. Bekers met slokdosering hebben een klein en een groot reservoir of een speciaal opzetstuk. Het kleine reservoir of opzetstuk bevat steeds genoeg voor één slok. Als u de beker na het drinken neerzet, vult het kleine reservoir zich vanzelf met vocht uit het grote reservoir.

    Belangrijk om te weten

    • Niet alle bekers zijn geschikt voor de vaatwasser of de magnetron.
    • Probeer een beker uit met een kleine hoeveelheid vocht.
    • Vermijd het gebruik van verschillende dranken uit dezelfde beker.
    • Ga na of de drinkrand aansluit op de lippen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Regelen van het slikken. Bekers met slokdosering of -regulator hebben een klein en een groot reservoir. Het kleine reservoir bevat steeds een slok. U kunt de hoeveelheid vocht per slok instellen.
    • Te veel of te weinig drinken. Bekers met maataanduiding maken het mogelijk de hoeveelheden vocht te doseren en bij te houden.

    Alternatieven

    • Doseerbekers met drinktuit lekken minder bij het drinken en omvallen. Ook zijn er antilek-bekers en een beker met neusuitsparing.
    • Er bestaan ook glazen met speciale eigenschappen en/of aangepaste vormgeving.
    • Er bestaan houders voor bekers, bijvoorbeeld met grote oren.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDoseerbeker met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 11-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: