Hulpmiddelen lenen of huren

Lang niet altijd hoeft u een hulpmiddel te kopen. U kunt lenen, huren, tweedehands aanschaffen of zelfs gratis aan een hulpmiddel komen.

 

Lenen of huren

Zeker als u hulpmiddelen tijdelijk nodig is het handig om te lenen of te huren. Wilt u het hulpmiddel eerst uitproberen? Dan is huren of lenen ook een verstandige keuze.

Informeer bij uw zorgverzekeraar of bij uw zorgorganisatie waar u lid van bent. Meestal kunt u hulpmiddelen 26 weken kosteloos lenen. Daarna moet u huren of kopen. Voorbeeld: een douchestoel. U leent hem tijdens een revalidatieperiode, heeft u na 26 weken de douchestoel toch nog nodig, dan krijgt u een aanbod tot koop (met korting) of een aanbod voor huren.
 
Thuiszorgwinkels waar u kunt lenen of huren:
  • Medipoint.nl
  • Vegro.nl
  • Medicura.nl
  • Hulpmiddelencentrum.nl
  • Mediplus.nl
 
Maar ook bij diverse zorgorganisaties zijn er mogelijkheden voor uitleen. Bijvoorbeeld bij Careyn, Omring, Icare en Vitras.
 
Ook uw behandelaar (huisarts of ergotherapeut) of uw thuiszorgorganisatie kunnen u vertellen waar u hulpmiddelen kunt lenen of huren bij u in de buurt.
 

Gratis

Sommige hulpmiddelen zijn ook gratis verkrijgbaar of kosteloos aan te schaffen. Denk aan een app. Vergeet ook niet in uw buurt te informeren, soms staan er hulpmiddelen ongebruikt in de kast.
 

Alternatief: tweedehands of nieuw kopen

 Veel hulpmiddelen zijn ook tweedehands te koop. Let wel op de kwaliteit van het product en op de service en garantie. Overigens kunt u van de gemeente of zorgverzekeraar ook hergebruikte hulpmiddelen ontvangen.

Er zijn veel sites die hulpmiddelen te koop aanbieden. Tips bij het zoeken:
  • Gebruik prijsvergelijkingssites.
  • Zoek ervaringen van gebruikers met het hulpmiddel.  
  • Raadpleeg een belangenorganisatie van uw aandoening/kwaal.
 
Meer informatie vindt u op onze pagina: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Koop nooit een hulpmiddel met het idee dat bijvoorbeeld de gemeente of zorgverzekeraar het later wel vergoedt. Dat doen ze dan juist niet. Check vóór de aankoop of u het hulpmiddel (deels) vergoed krijgt. Bij wie u in de eerste instantie kunt aankloppen vindt u via onze keuzewijzer over vergoedingen.

Wilt u zich eerst uitgebreider voorbereiden op uw keuze? Lees dan onze 10 tips voor het kiezen van een hulpmiddel.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier