Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rollator met onderarmschalen

Rollators met onderarmschalen bieden extra ondersteuning aan handen en armen bij het lopen met een rollator. Sommige rollators hebben een zitje waarop u kunt uitrusten of wachten.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 13-08-2023

    Waarvoor dient een rollator met onderarmschalen?

    Rollators met onderarmschalen zorgen ervoor dat u met weinig kracht in armen, handen en polsen kunt lopen met een rollator.

    Hoe werkt een rollator met onderarmschalen?

    U steunt met de onderarmen op brede steunen, duwt de rollator met de handen aan de handvaten vooruit en loopt er achteraan. Aan de handvaten zitten ook de remmen. U kunt sommige rollators opklappen om ze gemakkelijker mee te nemen.

    Belangrijk om te weten

    • Er bestaan ook lichtgewicht versies, die wel minder stabiel zijn. 
    • Als u er op wilt zitten, zet u de rollator vast met de parkeerrem. 
    • U kunt de onderarmschalen op de juiste hoogte instellen. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Rollator met onderarmschalen en 2 wielen. Deze rollators hebben aan de achterkant geen wielen maar steunpoten, waardoor u langzaam loopt en meer kracht nodig heeft. Deze rollators kantelen niet snel.
    • Rollator met onderarmschalen en 3 wielen. Deze compacte rollators zijn heel wendbaar en daarom geschikt voor kleine ruimtes. Ze kantelen wel sneller. U kunt deze rollators makkelijk inklappen en meenemen.
    • Rollator met onderarmschalen en 4 wielen. Met deze stevige rollators loopt u sneller in wat grotere ruimtes. U kunt ze inklappen.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

    U krijgt het hulpmiddel niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden wel korting, raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Lenen

    Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

    Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

    • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
    • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
    • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

    Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

    • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
    • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
    • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

    Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRollator met onderarmschalen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: