Bewegingssensor
Een melding krijgen als een persoon uit bed gaat? Iemand met dementie kan in de nacht slechter slapen en gaan opstaan. Als er ook een groter risico op vallen bestaat bij lopen, moet de mantelzorger op tijd een melding ontvangen als de ander uit bed gaat.
Laatst bijgewerkt op: 12-04-2024
Waarvoor dient een bewegingssensor?
Een bewegingssensor geeft de mantelzorger een melding als iemand met nachtelijke onrust uit bed komt. Deze onrust komt vaak voor bij gevorderde dementie.
Hoe werkt een bewegingssensor?
Een sensor die beweging registreert wordt bij het bed geplaatst. Als de sensor beweging signaleert, gaat een melding naar bijvoorbeeld een smartphone of een ontvanger die dan geluid maakt.
Belangrijk om te weten
- De bewegingssensor bij het bed is een alternatief voor het toepassen van een bedhek bij een persoon met dementie. Een bedhek is een vrijheidsbeperkende maatregel en voorkomt dat personen uit bed gaan of rollen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Er bestaan verschillende uitvoeringen:
- Op een standaard los te plaatsen bij het bed.
- Te bevestigen aan de muur of in een stopcontact.
- Een bewegingsensor met spraak. De zelf opgenomen boodschap wordt afgespeeld als de infrarood straal onderbroken wordt. Als geheugensteuntje bij dementie of plaatsaanduiding en hulp bij slechtziendheid. Handleiding PIR bewegingssensor met spraak.
Alternatieven
- Alarmmat vloer of alarmmat in het bed.
- Voor mensen met dementie die alleen wonen zijn er systemen (leefpatroonmonitoring) die bestaan uit een netwerk van meerdere bewegingssensoren met daarachter een computerprogramma. Hierbij worden geen camera’s toegepast.
- Er bestaan ook nachtlampjes met een bewegingsdetector voor in een stopcontact. Deze signaleren beweging waarna het licht van de nachtlamp aangaat maar alarmeren niet, een ander voorbeeld is routeverlichting.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Meer lezen over hulpmiddelen bij Dementie, Parkinson of Huntington.
- Voor zorgverleners over vrijheidsbeperking en valpreventie op het kennisplein Zorg voor Beter.
- voor zorgorganisatie over de bedsensor op Vilans Kennisbank digitale zorg.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBewegingssensor met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!